Tover je tuin of terras om tot een bijenparadijs

30/08/2022 Thomas Verlinden

Honingbijtjes, wilde bijen en hommels zijn onmisbaar voor de landbouw. Deze zoemende insecten zorgen tijdens hun zoektocht naar nectar voor de bestuiving van bloesems, met eetbare vruchten als resultaat. Het stuifmeel van de bloem blijft aan het harige lijfje van de bij hangen zodat het gele poeder zich kan verspreiden naar andere bloemen en voor vruchten zorgt. Om een lang verhaal kort te maken: bijen zorgen ervoor dat onze winkelrekken gevuld zijn met fruit en groenten.

Er doet een theorie de ronde die zegt dat we slechts vier jaar te leven hebben als de hele bijenpopulatie vandaag uitsterft. Klinkt dramatisch, maar dat is exact waar we op afstevenen als we nu niet ingrijpen. Door een overmatig gebruik van bepaalde pesticiden, het gebrek aan bloemen en een toename aan ziektes en parasieten, zijn al heel wat bijen op de lijst van bedreigde diersoorten terecht gekomen en zijn er zelfs al hele soorten uitgestorven.

Tijd om er samen iets aan te doen! Als we alle tuinen in Vlaanderen samentellen, bestrijken ze een groter oppervlak dan alle natuurgebieden bij elkaar. Het heeft dus wel degelijk nut om je eigen tuin, balkon of terras te herbekijken en kleine of grote bij-vriendelijke aanpassingen te doen.

Een wilde bij zoekt nectar in een straal van enkele tientallen meters tot een halve kilometer rondom het nest. Reken dus niet op je groen-vingerige buren of op de bloemenweide enkele kilometers verderop. Door jouw eigen tuin bij-vriendelijk in te richten, geef je wilde bijen ook de kans om verder te trekken en andere gebieden te verkennen.

Honingbijen en hommels leggen wel enkele kilometers af, maar hebben ook steeds meer moeite om aan voedsel te geraken. Zeker in de dichtbebouwde steden kunnen ze een extra duwtje in de rug goed gebruiken.

 

Is het een bij, een hommel of een wesp?

Bijtjes en hommels zijn zo goed als ongevaarlijk en komen niet op je voedsel of drankje af. Zolang ze zich niet bedreigd voelen, zullen ze niet steken. Wespen zijn daarentegen veel agressiever en schuiven vaak zonder uitnodiging aan bij barbecues en zomerse terrasjes. Een bijtje of een hommel herken je aan de donzige ‘vacht’; een wesp is glad en heeft fellere kleuren.

Zit je met een wespenplaag? Lokaliseer het wespennest en neem contact op met de brandweer om het te laten verwijderen.

 

Met onderstaande tips tover je je eigen tuin of terras om tot een waar bijenparadijs:

  • Zaai of plant echte bijenlokkers die in verschillende maanden bloeien. Bijtjes vliegen uit van de lente tot de herfst, dus je doet er goed aan om voor een beetje diversiteit te zorgen. Als je enkel voorjaarsbloeiers zaait, zullen de bijtjes die zich in jouw buurt settelen na enkele maanden zonder voedsel vallen.
    Populaire bijenplanten en -bloemen zijn lavendel, phacelia, boskamperfoelie, tijm, salie, marjolein…
     
  • Zorg voor een geschikte nestgelegenheid voor wilde bijen. Je kan een bijenhotel kopen in een tuincentrum en het op een zonnige plek hangen, maar je kan er makkelijk ook zelf eentje maken. Niet zo handig en geen zin om geld uit te geven? Maak dan een rommelhoekje in je tuin van snoeiafval, dode takken, boomstammen, stenen bloempotten…
  • Offer (een stukje) gazon op voor een kleurrijk bloemenperk of een heuse bloemenweide. Het is niet alleen een belangrijke voedselbron voor bijen, maar het ziet er ook nog eens prachtig uit!
     
  • Gebruik geen pesticiden om insecten te bestrijden. In veel van deze producten zitten neonicotinoïden en die zijn zeer giftig voor bijtjes. Op het etiket herken je deze stof als imidacloprid, thiacloprid, of acetamiprid. Zet liever planten in je tuin die bepaalde insecten afstoten. Zet bijvoorbeeld pepermunt om wespen, mieren, muggen, vliegen en spinnen op afstand te houden. Rozemarijn werkt dan weer uitstekend om slakken weg te jagen.
     
  • Koop biologische zaden die niet met neonicotinoïden behandeld zijn. De plant of bloem zal deze stof later overnemen en zo alsnog de bij vergiftigen.

 

Is je tuin helemaal bee-friendly? Pak het dan nóg grootser aan en betrek je gemeente. Vraag om pas te snoeien en te maaien als het bloeiseizoen erop zit en ga na of braakliggend terrein omgetoverd kan worden tot een bloemenweide.

Ook boeren kunnen het slim aanpakken door een gemengde haag rond hun akkers te zetten. Met een mix van hazelaar, klimop, boswilg en andere soorten, bieden fruit- en groentekwekers een schuilplaats voor heel wat insecten en hebben de bijen die zich erin nestelen het hele jaar lang een voedselbron in de buurt. De bijtjes zorgen op hun beurt voor de bestuiving van de velden. Win-win!


Related blogs

Serveer heerlijke shakshuka voor je vegetarische vrienden

Bakken is gezond! En wel om deze redenen

Maak je eigen zeep en wasmiddel!


Previous

Bak je eigen overheerlijke madeleines

Next

Ontstressen: hoe doe je dat?

Most read


Tover je tuin of terras om tot een bijenparadijs

10/04/2019

Breien

26/07/2018

Zwaardje

25/07/2018

Tags


BijNatuurBlogHobbyImker

Share