Ontstressen: hoe doe je dat?

30/08/2022 Thomas Verlinden

Als we fysiek moe zijn, dan nemen we wat rust door te slapen. Dit is een routine die ons al van kleins af aan is aangeleerd. Maar hoe ouder we worden, hoe meer factoren ons moe maken. Een soort moe dat slapen niet meteen kan verhelpen. Hoe kan je je innerlijke rust weer terug vinden?
 
Innerlijke rust krijg je als je ervoor kiest om je emoties niet de volledige overhand te nemen. We zijn er allemaal naar op zoek in ons drukke leven. Deze tips helpen je alvast op weg.
 
Relativeren
'Waarom ben je zo gespannen?' 
Denk na wat de oorzaak is van de spanning en vraag je af of het wel nodig is om zo stressy te zijn. De harmonie van het leven is prachtig, vergeet niet om bewust te zijn waar het leven omdraait. Aan het stressen of je eten wel lekker gaat zijn voor je gasten? Het draait om het samenzijn, om plezier, dat eten is bijzaak.
 
Neem écht eens tijd voor jezelf.
Maak dagelijkse activiteiten net een tikkeltje specialer. Neem je een bad? Doe de deur op slot, zet een paar kaarsen aan met wat muziek of met je favoriete boek. Maak eens je lievelingsgerecht klaar of creëer een knus hoekje thuis waarin jij helemaal tot rust kan komen. Hang foto’s op in je huis die je inspireren. Ga je vlug even naar de bakker op een zondagmorgen? Ga in stijl: trek je favoriete jasje aan, gewoon voor jezelf. Ga voor een nieuwe look, gewoon voor jezelf. Maak van jezelf een prioriteit en leg je eens goed in de watten.
 
Leef in het heden.
Door in het verleden te leven loop je vast en door te piekeren over de toekomst kan je stress veroorzaken. Over beide dingen heb je geen controle, alleen over het heden. Over vandaag. Over nu. Leef daar dan ook in en wees bewust van de zaken rond je. Leer zo de kleine dingen accepteren. Wanneer je voor de kleinste dingen dankbaarheid kan tonen, zal al de rest je 10x zo blij kunnen maken.
 
Voed je gedachten met positieve energie.
Onze gedachten herkennen geen goed of slecht, enkel energieën. Je hersenen zullen alles geloven wat je ze vertelt. Voed je ze met positieve energie, dan heb je al meer bereikt dan je denkt. Je gemoedstoestand straal je ook uit en is aanstekelijk. Je gaat dan letterlijk stralen.
 
Find your happy place.
Natuurlijk zijn we op het einde van de dag allemaal mensen, het is oké om je sip te voelen. Maar laat dit niet te lang aanslepen. Geef jezelf tijd om verdriet te hebben en om dingen te verwerken, maar zorg ervoor dat je jezelf op tijd terug trekt uit die spiraal. Je ‘happy place’ is dan the place to be. Je happy place moet niet letterlijk een plek zijn waar je je direct goed voelt. Dit kan ook een gedachte, herinnering, persoon of activiteit zijn. Denk aan dansers, kunstenaars, die hun pijn omtoveren in kunst. Denk aan die moeder die zich telkens kan optrekken aan de glimlach van haar kinderen, of de allermooiste herinneringen uit je jeugd. Deze “happy place” moet je koesteren, want dit kan je telkens weer liften na een down-moment.
 
Namasté!


relatedBlogs

Bak je eigen overheerlijke madeleines

Tover je tuin of terras om tot een bijenparadijs

Mindfulness op Maandag


previousLabel

Tover je tuin of terras om tot een bijenparadijs

nextLabel

Mindfulness op Maandag

mostRead


Tover je tuin of terras om tot een bijenparadijs

10/04/2019

Breien

26/07/2018

Zwaardje

25/07/2018

blogTags


RustAdemMindfulnessOntstressenHobbyZen

blogShare


fCompareCourses

fCompareMax3Courses

-