Etherische oliën: een bron voor toekomstige geneesmiddelen

30/08/2022 Thomas Verlinden

Etherische oliën, essentiële oliën, aromatische oliën - allemaal verschillende namen voor hetzelfde: mengsels van vluchtige, aromatische moleculen die volledig uit planten gewonnen worden. Ze zijn opgebouwd uit aromatische bestanddelen, afkomstig van bloesems, vruchten, zaden, bladeren, de schil, schors of hout. Het plantenrijk zit boordevol heerlijke geuren, die de basis vormen voor aromatherapie. Deze etherische oliën ruiken doorgaans goed en worden vaak als smaak- of geurstof gebruikt. Nu blijkt dat ze ook potentieel hebben om als geneesmiddel te dienen. Alsof de wereld van de aromatherapie nog niet boeiend genoeg was!
 
Essentiële oliën onder de loep
 
Momenteel wordt er nog niet veel medisch onderzoek verricht naar essentiële oliën. Daar gaat binnenkort verandering in komen. Onderzoek aan de VIB-KU Leuven heeft aangetoond dat etherische oliën aan dezelfde tests onderworpen kunnen worden als andere moleculen die in aanmerking komen als geneesmiddelen. In labo's geproduceerde chemische moleculen kregen tot nu toe voorrang bij medisch onderzoek, terwijl etherische oliën niet veel onderzocht werden. Dat komt omdat ze bijvoorbeeld relatief waterafstotend zijn en snel vervliegen. Daardoor zijn ze moeilijker te screenen. Nieuwe technologische ontwikkelingen en strengere regels voor chemische stoffen zorgen ervoor dat natuurlijk producten in de belangstelling komen als mogelijke geneesmiddelen. 
 
In een studie die het gebruik van bepaalde oliën tegen schimmelinfecties onderzocht, bleek dat ongeveer de helft van de geteste oliën de schimmels effectief bestrijden. De oliën zouden in de praktijk toegepast kunnen worden om moeilijk te bereiken plaatsen te behandelen door de oliën te verdampen. Zo kunnen bijvoorbeeld longinfecties behandeld worden, of ziekenhuizen hygiënisch gereinigd worden. Ook in de landbouw kunnen de oliën meerdere toepassingen hebben.
 
Van supplement naar medicament
 
Er zijn al een groot aantal essentiële oliën beschkbaar als supplement, maar de toepassingen als medicijn zijn nog niet bekend. Daarvoor moet er eerst nog veel getest en onderzocht worden. En daar kruipt veel tijd en geld in. Hoe dan ook zijn er talrijke nuttige componenten te ontdekken in de essentiële oliën. De oliecomponenten die hun nut al bewezen hebben zullen in de toekomst zeer geschikt voor de behandeling van o.a. long- of luchtwegaandoeningen of van ziekten van het centrale zenuwstelsel.


relatedBlogs

DIY: maak je eigen gezichtsmasker met aloë vera


previousLabel

Serveer heerlijke shakshuka voor je vegetarische vrienden

nextLabel

Het opleidingsplan: groeimogelijkheden voor werknemers

mostRead


Tover je tuin of terras om tot een bijenparadijs

10/04/2019

Breien

26/07/2018

Zwaardje

25/07/2018

blogTags


AromatherapieEssentiële olieEtherische olieGezondheidNatuurlijkAlternatiefHomeopathisch

blogShare


fCompareCourses

fCompareMax3Courses

-
0