Bestaat er iets beter dan een heerlijke madeleine bij de koffie of de thee? Ja, hoor: een zelfgebakken madeleine, vers uit de oven! Hoe je dit heerlijke en eenvoudige gebakje klaarmaakt, lees je vandaag in onze blog.
Ingrediënten
150 g patisseriebloem
150 g boter
100 g suiker
20 g vanillesuiker
3 eieren
2 eetlepels honing
1 vanillestokje
1 koffielepel
1 citroen
zout
Benodigdheden
Keukenmachine met klopper
Zeef
Weegschaal
Fijne rasp
Spuitzak
Koekjesvorm voor madeleines
Recept
Wanneer je bakt, weeg je alles heel nauwkeurig af om een topresultaat te bekomen. Door er ‘slechts’ enkele grammetjes naast te zitten, kan je recept al snel de mist ingaan.
Smelt de boter op een zacht vuur.
Meng de suiker, de vanillesuiker en een snuifje zout in de keukenmachine. Je eigen vanillesuiker maken is trouwens makkelijker dan je denkt. Stop de peulen van gebruikte vanillestokjes in een pot kristalsuiker. Na verloopt van tijd neemt de suiker de heerlijke aroma’s van de peulen op.
Gebruik de klopper als hulpstuk voor de keukenmachine en voeg de eieren één voor één toe. Laat de machine iets sneller draaien en klopt het beslag luchtig tot het bleek geworden is.
De machine mag opnieuw wat rustiger draaien terwijl je de gesmolten boter doorheen het mengsel roert.
Voeg er nu ook de honing aan toe. Die twee eetlepels mogen royaal gevuld zijn.
Neem de vanillestok erbij snij hem in de lengte open. Schraap de zaadjes eruit en doe ze in het beslag. Laat de machine nog kort draaien om de honing en de vanille goed door het mengsel te verspreiden.
Weeg de bloem en het bakpoeder af en meng ze door elkaar. Zeef dit geheel in het beslag en laat de machine alles mengen tot je een mooi en zacht deeg verkrijgt. Zorg ervoor dat je zo weinig mogelijk van het mengsel verliest door eventuele resten van de rand te schrapen.
Rasp er meteen een beetje citroenzeste bij, maar overdrijf er niet meteen. We willen madeleines bakken en geen citroencakes.
Laat het deeg nog eens kort mengen en doe het geheel vervolgens in de spuitzak. Leg deze ongeveer een half uur lang in de koelkast, maar laat het niet te hard opstijven.
Verwarm de oven voor op 200 graden en vul de vorm met porties van het madeleinedeeg.
Zodra de gewenste temperatuur is bereikt, schuif je de vorm in de oven voor zo’n 15 minuten. Je kan makkelijk zien of ze gaar zijn door er even in te prikken met een satéstokje. Blijft er geen deeg kleven? Dan zijn de madeleines gaar!
Laat de heerlijke cakejes een beetje koelen en serveer ze lauw-warm. De rest van de madeleines bewaar je best in een koekjestrommel zodat ze niet te snel uitharden. Al is de kans klein dat ze in geen tijd allemaal verorberd zijn!
relatedBlogs
Serveer heerlijke shakshuka voor je vegetarische vrienden
blogShare